Türkiye Afrika'ya yöneliyor
- Admin
- 15 Eki 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Şub 2022
Son dönemlerde Türkiye'nin Afrika'ya yönelimi aşikar. Peki bunun temel nedenleri nelerdir?
Egemen güçler ve devam eden mevcut düzen, emperyalist politikaların mirasçısı olarak kurulmuş ve ötekileştirme temeline bina edilmiştir. Onların dayattığı; ‘doğu toplumları’, ‘gelişmekte olan ülke veya az gelişmiş ülke’, ‘üçüncü dünya ülkeleri’ gibi kategoriler, sömürgeci mantalitenin ve ötekileştirme politikasının açık birer göstergesidir.
Afrika, sömürgecilik ve ötekileştirme politikasından en fazla muzdarip olmuş ve olmaya da devam eden coğrafyadır. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin, üçüncü dünya ülkeleri olarak gördükleri, yüzyıllardır sömürdüğü ve sömürmeye devam ettiği toplumların büyük kısmı Afrika Kıtası’nda bulunmaktadır. Öyle ki geçmişin mazlum milletleri, bugünün de üçüncü dünya ülkeleridir.
Dün olduğu gibi bugün de güç mücadelesinin odağında Afrika Kıtası yer almaktadır. Afrika’da son dönemde güç ve hakimiyet dengeleri, süregelen sömürgeci ülkelerin aleyhine değişmeye başlamış, yeni bir mücadele sahası ve ticari bir çekişme ortaya çıkmıştır. Dünya siyasetinde, söz ve de vizyon sahibi ülkelerin çeşitli hamlelerle nüfuz kurmaya çalıştığı Afrika, Türkiye’nin de dahil olduğu ve değeri artan strateji ve politikanın bir anlamda yeni sahnesidir.
Afrika’nın Sorunlarına Afrikalı Çözüm
Türkiye’nin Afrika’ya olan ilgisi artan bir seyirde devam etmektedir. Ticari, siyasi, askeri ve kültürel ilişkiler; karşılıklı hak ve menfaatler doğrultusunda gelişmekte, tarihinde sömürü anlayışı olmayan Türk Devlet geleneği, Afrika ülkeleri ile işbirliğine dayalı bir politika izlemektedir.
Afrika Kıtası, gelecek için önemli bir coğrafya ve aktör olacaktır. Pek çok alanda gelişimi ivme kazanan Afrika Kıtası’nın, barındırdığı ekonomik ve ticari potansiyel ile jeopolitik ağırlığı, birçok ülkeyi ve yatırımcıyı Afrika’ya çekmeye başlamıştır. Türkiye de kendi tarihi tecrübesini, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu imkân ve kaynaklarını Afrika ülkeleriyle ‘Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler’ ilkesi çerçevesinde ve karşılıklı fayda temelinde paylaşmaktadır.
Tarihsel bir temel üzerine inşa edilen Türkiye’nin Afrika politikası; siyasi, insani, ekonomik ve kültür ayaklarını içerecek şekilde ve ikili, bölgesel, kıtasal ve küresel olmak üzere dört boyutta yürütülmektedir.
Kaynak : https://www.globalsavunma.com.tr/turkiye-nin-dis-ticaretinde-afrika-kitasi.html

Comments